Serbian    English
BANJALUKA
Banja Luka, najveći grad Republike Srpske, kao i njen administrativni centar, zbog svojih parkova i mnogobrojnih aleja s ponosom nosi naziv "grad zelenila".

Nazivaju je i gradom mladih, sporta i lijepih djevojaka, a poznata je i po banjolučkom ćevapu, "nektar" pivu, siru "trapistu" i specifičnom dajak čamcu.

U Banjoj Luci možete doživjeti duh različitih kultura, koje su se preplitale na ovom prostoru i posjetiti veliki broj kulturno-istorijskih spomenika, kao svjedoka različitih epoha i ljudskog stvaralaštva. Posebno je interesantna tvrđava Kastel, koja se nalazi u centru grada, na lijevoj obali rijeke Vrbas. Uz gostoljubivo i srdačno lokalno stanovništvo možete probati bogatu trpezu tradicionalne hrane i upoznati specifičnu kulturu i običaje ruralnog dijela grada.
Kulturnu ponudu dopunjuju i Narodno i Dječije pozorište Republike Srpske, Muzej Republike Srpske, Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske, galerije, kao i mnogobrojna kulturna dešavanja tokom cijele godine.

Omiljeno dnevno okupljalište mladih je tzv. "Parkić",odnosno ulica zatvorena za saobraćaj, sa klupama i kafićima koja se proteže od zgrade "Adminisrativne službe grada Banja Luka" do Narodnog pozorišta republike Srpske.
Šetnjom kroz Parkić mogu se vidjeti biseri arhitekture: Hram Hrista Spasitelja, Banski dvor i Palata Republike.
Takođe se može posjetiti i spomenik bana Svetislava Tise Milosavljevića, za vrijeme čije vladavine su sva ova zdanja i izgrađena.

Banja Luka ima bogat noćni život i poznata je po mnogobrojnim noćnim klubovima, kao i velikom broju festivala tokom godine. Ima razvijenu kulturnu scenu, a izložbe, kao na primjer one u Muzeju savremene umjetnosti, uglavnom su besplatne za sve posjetioce.

"Ljepotica sa Vrbasa" je, kao i cijelo područje Balkana, mjesto susreta zapadne i istočne civilizacije, tako da je Banja Luka grad u kojem se nalaze različite religijske zajednice i njihovi hramovi. Posebno su interesantni srpska pravoslavna crkva Hrista Spasitelja u centru grada, kao i samostan Marija Zvijezda u Trapistima, te mnogobrojni pravoslavni manastiri u okolini Grada.

Uz mladost uvijek ide i ljubav, a svi Banjalučani, kao i oni koji su Banju Luku posjetili zaljubljeni su u predivnu rijeku Vrbas.Zelena ljepotica je u gornjem toku plahovita i pruža mogućnost za avanturu (rafting, kajaking...), dok se u centru grada smiruje možda i nesvjesno uvažavajući kulturne objekte i navike stanovnika grada.

Detaljnije turističke informacije možete pročitati na internet-stranici Turističke organizacije Grada Banja Luka.